top of page

САТЕРЛЕНД ШИР - РЕНОВИРАЊЕ

ГЕНЕРИРАЊЕ КАПИТИТ од 460.000 УСД ЗА КРАТКО 18 МЕСЕЦИ

Го трансформиравме овој оригинален дом од 1980-тите во Сиднеј од дом од 700.000 долари во „уметничко дело“ од 1,3 милиони долари, со тоа што потрошивме само 140.000 долари.

Modern home facade renovation
Modern living room design
Stunning pendant lights
Modern bathroom design renovation
Modern house number sign

НАШАТА ПРИКАЗНА

Со овој следен проект за реновирање, сакавме да најдеме самостојна куќа во Сатерленд Шајр во Сиднеј. Неверојатните плажи, националните паркови и сеопфатната локација на животниот стил беа причината за мојата одлука. Знаевме дека ова ќе биде предизвик иако, имајќи предвид дека просечната цена за куќи со 3 спални беше околу 800.000 долари и сакавме да купиме куќа со 4 спални за овој следен проект - сето тоа за помалку од 750.000 долари.

 

Посегнувајќи до некои локални агенти за недвижности, успеавме да лоцираме куќа (на сликата подолу) што требаше да се најде на пазарот. Ги штиклира сите кутии досега, што е самостојна куќа со 4 спални со можност да се реновира. Првата пречка што требаше да ја надминеме беше цената. Со водич за аукција од 730.000 - 750.000 долари, знаевме дека мора да работиме брзо и да бидеме стратешки со нашиот пристап, со цел да го обезбедиме овој имот во рамките на буџетот.

Без време за губење, организиравме приватно разгледување со агентот и излеговме на имотот истиот ден. Беше во оригинална состојба (освен тепих и боја) и беше зрел за реновирање, што совршено се усогласи со нашата стратегија и цели за оваа аквизиција.

Откако се вративме во канцеларијата и стиснавме некои бројки, знаевме дека ова е оној со оглед на неговиот потенцијал да додаде вредност. Почнувајќи со малку пониска понуда од 680.000 долари за тестирање на водите и да ни даде простор за преговарање, ова беше одбиено - навистина не е изненадување. Тие се вратија кај нас со контрапонуда од 720.000 долари за да го продадеме пред аукција.

Original home before renovation

Откако одевме напред-назад со преговорите во следните 24 часа, бевме мотивирани да го пребродиме овој. Поднесовме „најдобра и последна“ понуда, заедно со потпишан договор пред нив - како може некој да го одбие ова, нели? Следниот повик што го добивме беше еден од највозбудливите досега. Нашата понуда од 700.000 долари беше прифатена - завршена работа во рок од 48 часа!

10% депозит:

КУПУВАЊЕ
ТРОШОЦИ

LMI:

Такса за печат:

Правни такси:

Исплати:

B&P инспекција:

ВКУПНО:

70.000 долари

15.600 долари

27.000 долари

1.900 долари

1.600 долари

660 долари

116.760 долари

СТРАТЕГИЈА ЗА РЕНОВИРАЊЕ

Бидејќи го искористивме најголемиот дел од нашиот буџет за купувањето, решивме да го изнајмиме имотот на 6 месеци што ни овозможува да заштедиме дополнителни средства за реновирањето, плус да добиеме одреден раст на капиталот што би можеле да го извлечеме подоцна.

Го пуштивме имотот на пазарот за 500 долари неделно (3,7% бубрежен принос) и брзо најдовме закупец. Прекрасно локално семејство кое штотуку го продаде својот дом и му требаше малку време да го најде и купи својот нов дом - ова функционираше совршено! Закупот помина без проблеми и сега се приближувавме до истекот на 6 месеци. Побаравме од нашиот брокер за хипотека да нарача вреднување за да можеме да видиме колку добивки од растот на капиталот се остварени во оваа кратка временска рамка.

Вреднувањето се врати на 780.000 долари, што значеше дека постигнавме приближно 11% раст на капиталот за 6 месеци. Бевме воодушевени! Сега можеме да извлечеме 90% од овој капитал од заемодавачот (бидејќи нашиот заем беше на 90% LVR) - тоа се 72.000 американски долари за да придонесеме за нашите реновирања.

Изминатите 2-3 месеци ги потрошивме планирајќи го реновирањето (дизајн и распоред) заедно со пресметување колку ќе чини. Имавме дури и неколку различни дизајни подготвени за работа, во зависност од тоа колку капитал ќе можеме да извлечеме. Решивме да одиме на нашиот дизајн за реновирање од 120.000 долари (плус тампон од 20.000 долари за какви било изненадувања). Ова значеше придонес од 48.000 долари од нашиот сопствен џеб за почеток и тампонот издвоен за подоцнежна употреба.

Original living room
Пред
Modern open plan living renovation
По
Modern open plan living renovation
За време на

ЖИВЕЊЕ, ТРПЕЗАРИРАЊЕ И КУЈНА

Наместо да имаме 3 мали соби за секоја од овие намени, решивме да создадеме модерна област со „отворен план“.

 

Ова ќе ги комбинира сите три соби за да го отвори целиот простор и да го направи да се чувствува поголем, притоа дозволувајќи природната светлина да тече од напред кон назад.

 

Два структурни ѕида беа отстранети за да се случи ова со некои големи LVL инсталирани во просторот на покривот за рационален изглед - какви греди!

Original kitchen and dining space
Пред
Modern open plan living renovation
По

СПАЛНИ СОБИ

Спалните соби беа во ред, но непријатната положба на вратите ја ограничуваше употребата на секој простор. Преместивме две од вратите, за во тие спални соби да се сместат вградени гардероби.

Со оглед на ограничениот простор за живеење за куќа со 4 спални, решивме и една од спалните соби да ја претвориме во повеќенаменски простор. Ова би овозможило просторијата да се користи како четврта спална соба, румпус соба или дури и како продолжение на дневната површина. Ова беше постигнато со преместување на вратата на другиот ѕид и ставање на лизгач со двојна празнина, дозволувајќи им на вратите да бидат скриени подалеку од видот во ѕидот кога не е потребно.

Другата голема промена беше главната спална соба. Сакавме да создадеме повеќе фактор „wow“ при влегувањето, што значеше дека тука е потребен повеќе простор. Решивме да ги комбинираме бањата и тоалетот за да ја преместиме вратата од бањата - ова ни овозможи да ја зголемиме големината на главната спална соба и да ставиме огромна вградена гардероба. Кој не сака складирање, нели?

Original bedroom design
Пред
Modern master bedroom renovation
По
Original bathroom
Пред
Modern bathroom renovation design
По

БАЊА И WC

Како што споменавме претходно, решивме да ги комбинираме бањата и тоалетот за да можеме да создадеме соодветна главна спална соба.

 

Оригиналната бања содржеше комбинирана када преку туш, но навистина бевме решени да ставиме самостоен туш со посебна када. Ова ќе им се допадне на повеќе семејства во иднина и е побезбедна опција за постарите луѓе - наместо да мора да се качуваат и одново во бањата само за да се тушираат.

 

Ова бара внимателно планирање со оглед на малиот простор. Избравме лизгач за шуплина за да го максимизираме внатрешниот простор во бањата, притоа малку поместувајќи го отворот до центарот на ходникот за естетика. Ова сега создава прекрасен изглед кога се гледа низ ходникот, со кадата за капење и осветлената ниша во директен поглед.

Modern bathroom fixtures Caroma
По
Modern bathroom fixtures Caroma
По

ПЕРЕЊЕ

Original laundry
Пред
Modern laundry renovation
По

Оригиналниот алишта немаше да освои ниту награди за дизајн - тоа беше буквално када на бетонска плоча со надворешен пристап до просторијата.

 

Внатрешниот пристап е посакуван во денешните домаќинства, така што ова беше важна промена што сакавме да ја направиме во оваа соба.

 

Другата голема промена беше додавањето на туш и тоалет со оглед на тоа што ова беше куќа со 4 спални. Мислевме дека е неопходно да се има второ туширање и тоалет.

 

Правилниот дизајн беше важен и предизвикувачки, со оглед на тоа што просторијата беше само 2м x 2м и имавме доста да се вклопиме во овој простор.

Големото ѕидно огледало направено по нарачка 2m x 1,2m беше стратешки избрано за да создаде чувство на простор и да ја врати природната светлина низ просторијата. Сега се чувствува двојно поголемо!

Original house facade
Пред
Modern facade renovation uplift
По
Front yard landscaping
Пред

НАДВОРЕШЕН

Време беше да се ослободиме од дизајнот на тули од 80-тите и да внесеме нов живот во овој дом.

 

Се фрлавме помеѓу сликање, рендерирање или ставање во вреќички на тули. Решивме да одиме со опцијата за торба од следниве причини: iПолесно е да се направи сам отколку да се направи, изгледа поскапо отколку само да се сликаат циглите и ние ја сакаме текстураната завршница - враќајќи некој карактер во оваа уморна фасада.

Ги отстранивме и двете големи дрвја во предниот двор - тие беа надвиснати од куќата и со оглед на тоа дека сме во зона на шумски пожар, решивме дека ова е најбезбедната опција. Исто така, го израмнивме предниот двор (за да спречиме истекување на водата кон куќата), поставивме нова трева, поставивме потпорен ѕид и додадовме убава палуба од мербау со рамно осветлување за тој грандиозен ефект на влезот.

 

Покривот беше обновен и обоен споменик, заедно со олуците и долните цевки. Гаражата беше ажурирана со епоксиден под, додадена е врата од мербау и работна маса со многу простор за складирање.

 

Предниот трем, исто така, беше трансформиран со светло сиви плочки над оригиналната бетонска плоча, мербау таван со црни врамени ЛЕД светла и преголеми саксии за сето тоа убаво да се врзе.

Задниот двор допрва треба да биде завршен., затоа бидете во тек за неверојатната трансформација што доаѓа!

Front yard landcaping renovation
По
Front porch entrance
Пред
Front porch entrance renovation
По

НА
РЕЗУЛТАТИ

Трошоци за купување:

Трошоци за реновирање:

Вреднување:

Нето добивка од капиталот:

рентабилност(ЦЕКУПОТ ПРОЕКТ)

рентабилност(НА ИНВЕСТИРАНА ПАРИЧНА)

746.760 долари

140.000 долари

1.300.000 долари

413.240 долари

47%

151%

БЛАГОДАРИМЕ ШТО НИ СЕ ПРИДРУЖИВТЕ НА НАШЕТО ПАТУВАЊЕ

Нека наПодготвен сет Купитим ви помага при вашето следно купување имот.

Без разлика дали барате да купите семеен дом за да направите свој или инвестициски имот за реновирање или превртување, Томе и неговиот тим се тука да помогнат.

Стапи во контактденес за обврзувачки бесплатен разговор!

Tome & Elena
bottom of page